HTML

Kisvállalkozás

Hosszú évek alatt gyűlt össze bennem (és ezidáig szorult is belém) sok-sok gondolat a hazai vállalkozási körülményekről, de ebbe tágan beleértve az egész ország gazdasági gondját baját.

Friss topikok

Apollo tyres

2014.09.09. 19:16 PomberMaci

http://mno.hu/gazdasag/magyarorszagot-valasztotta-az-apollo-1246721

30 milliárd forint támogatással települ le a cég.

1.000 (egyezer) főt fog foglalkoztatni.

Ízlelgetem az összeget. Fejenként 30 millió. Ha csak 10 évre számolok, minden munkásnak úri fizetése van belőle az adófizetők pénzéből. Magyarul ingyen dolgozói vannak az Apollonak.

A baj az, hogy ezt mi fizetjük, mi, a többi adófizető, de a gyár nem a miénk, azaz nem magyar tulajdonban van. Nem az országot gazdagítja, csak lakkozza a statisztikákat. A GDP vastagszik majd tőle, az adósság viszont csak a GDP arányában fog csökkenni.

A valódi nyereséget nem itt fogják kimutatni, majd az szépen "pénzügyi szolgáltatás" címén adómentesen - értsd, költségként elszámolva - landol majd egy offshore cég számláján.

Értem én a magyar politikust, ezt a pénzt akkor sem látná efféle támogatásként egy magyar vállalkozás, ha az armageddon jönne el alternatívaként, mert a magyar politikus egyféle módon tud számolni: ha azt a pénzt ellophatom én is, akkor azt nem kaphatja meg senki más.

Nem is kapja. Ha a magyar vállalkozásoknak kéne kiosztani, az rögtön problémákat vetne fel.

1. Azt nem lophatja el a politikai elit.

2. Olyanok kapnák, akik értenek is valamihez, a politikus pedig a lopáson kívül máshoz nem ért. Magyarul pénzügyi konkurrencia jelenne meg a színpadon ahol kiderül, hogy a politikus buta mint a tök, és tulajdonképpen nincs is rá szükség.

3. A támogatásért sorba állna 100 nagypofájú szélhámos és 1 darab tisztességes cég. Itt történik meg az, hogy még csak el sem tudom ítélni a politikusunkat, hogy inkább ellopja, mert úgyis ebek harmincadjára megy a támogatás.

De tegyük fel, hogy ezt a fejenként 30 milliót arra érdemes, életképes vállalkozásoknak adnák oda. 200 ilyen válallkozást lehetne elindítani belőle, fejenként átlag 5 emberrel. Ezen vállalkozások elkezdenének termelni, exportálni, és mire elfogy a támogatás, addigra már megállnak a saját lábukon is. Adót fizetnek, dolgozót alkalmaznak, azaz működnek. 100 közül egy kinövi magát akár 1.000 főt alkalmazó vállalkozássá, de 10.000 közül egy akkorára mint az Apollo tyres.

Így viszont soha a büdös életben egy sem fog kinőni a Nagy Magyar Sárdagonyából. Én meg roppant boldog vagyok, hogy az általam befizetett adóforintokból külföldi cégeket tömnek ki vastagon milliárdokkal, s én azért nem tudok fejleszteni, beruházni, gépet venni, mert a sáskába ojtott hiéna mentalitású önkormányzat/állam kiszívja a véremet/pénzemet, mert kell a 40 centis kilátó, a kutyavellnesz 250 millióért, a kihasználatlan 4-es metró 580 milliárdért, a szögletes kerekű Alstom metrókocsik ugyanebben a projektben, a síkvidéki alagutak (ahova úgy hordták oda a földet, hogy alagútnak nézzen ki) 60 milliárdért, és még sok minden más, a hadügy elköltött 30 évre előre 1.200 milliárdot PPP konstrukcióban olyasmikre, amiket soha nem fogunk használni, de legalábbis nem termelik a pénzt hanem csak pluszban viszik, és nem az a baj, hogy ezek mind kellenek, hanem hogy erre költik azt a pénzt amit a valóban dolgozó adófizetőktől szívnak le.

De legalább én nem tudok dolgozni, mert a munkaeszközöm elől veszik el a pénzt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvszektor.blog.hu/api/trackback/id/tr846683991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása