HTML

Kisvállalkozás

Hosszú évek alatt gyűlt össze bennem (és ezidáig szorult is belém) sok-sok gondolat a hazai vállalkozási körülményekről, de ebbe tágan beleértve az egész ország gazdasági gondját baját.

Friss topikok

A spindoktor megmondja, hogy mi a baj: KÖRBETARTOZÁS

2014.07.25. 10:54 PomberMaci

Csak egy szösszenet arról, hogy politikusaink nem mostanában lettek ilyen fékezhetetlen agyvelejűek, valószínű a pályaalkalmassági vizsgálat tárgya náluk az, hogy megesznek 3 kiló nyomtatott pártbrossúrát és utána vissza kell mondaniuk a tartalmát, értelmes gondolat esetén azonnali kirúgás a penitencia.

Nos...

1990 körül (tán előtte 1 évvel már) a gazdaság összedőlésének egyik oka az volt, hogy a vállalatok orrba-szájba tartoztak egymásnak, a számlákat nem fizették ki egymásnak, a bankhiteleik már a plafont érték, sehol készpénz a rendszerben. Akkor találták ki a KÖRBETARTOZÁS fogalmát, azaz a sok-sok vállalat mind egymásnak tartozik és ha ezt a kört szépen rövidre zárogatjuk, hirtelen mindenütt ki lesznek fizetve a számlák. Be is vezették gyorsan az új rendelkezést, hogy az ilyen, körbetartozást mérsékelő átutalásokat piros csíkos borítékban kell továbbítani, azt majd a Posta gyorsabban viszi be a bankba és ezért gyorsabban szűnik meg a körbetartozás.

A vállalatvezetők kigúvadt szemmel olvasgatták ezeket a híreket tudván, nem az 1 napos gyorsaságon múlik a kifizetés hanem azon, hogy az egész rendszerben nincs egy fillér sem, olyan volt ez mint a KGST címere: zöld mezőben hét sovány tehén egymást feji.

Mostanában láttam először leírva a helyes kifejezést: LÁNCTARTOZÁS.

Nyilván nem véletlenül, ugyanis a politikus sem - teljesen - hülye. A láncnak van eleje és vége, tehát valaki tartozik és az megy végig az egész láncolaton, ahol is a leggyengébb résztvevő, a kisvállalkozás vagy a munkavállallő megy csődbe a kifizetetlenség miatt. Na de ki van a lánc elején? Igen, igen. Nagyobbrészt az állam. Kisebb részt az állami asszisztálással a pénzt elsikkasztó, ellopó projektcégek, lásd a Megyeri híd esetét, ahol minden alvállalkozójuk becsődölt mert senkit sem fizettek ki, majd az egész pénzzel felszívódott a projekt bagazséria, s egy csapásra senki nem volt hajlandó nyomozni az ügyben. Tönkretették cégek tucatjait, földonfutóvá tették emberek százait, a jogállamiságból látványosan kutyakomédiát csináltak, de a jelek szerint páran nagyon jól járhattak és nagyon fentről, mert a mai napig nem történt semmi érdemleges az ügyben.

Szólj hozzá!

Címkék: körbetartozás lánctartozás

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvszektor.blog.hu/api/trackback/id/tr816542337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása