HTML

Kisvállalkozás

Hosszú évek alatt gyűlt össze bennem (és ezidáig szorult is belém) sok-sok gondolat a hazai vállalkozási körülményekről, de ebbe tágan beleértve az egész ország gazdasági gondját baját.

Friss topikok

Az ingatlanadó - #2 azaz a magáningatlanok

2014.07.27. 15:54 PomberMaci

Vagy 20 év óta van folyamatosan terítéken az ingatlanadó a magánszemélyek vonatkozásában. Ahogy elnézem, két érv szól ellene és egy mellette, egy pedig irreálissá teszi:

  • Pro
    Alapvetően egy igazságos adófajta (már amennyiben egy adó esetén erről beszélhetünk), ugyanis a vagyonadókon keresztül a valódi jövedelmek egy jelentős része "elkapható" még akkor is, ha fekete jövedelemről beszélünk. A jövedelmek lecsapódnak az ingatlanokban, speciel a lakóingatlanokban, nyaralókban.
  • Kontra
    1. A politikai elitünk is ingatlanban tartja a lopott pénzt, a vagyonnyilatkozat nevű kutyakomédia ebből legfeljebb csak közröhejt csinál, mást nem. Ők aztán fel lennének háborodva, ha a "szerzett" pénzt 1-2%-kal megadóztatná az állam. Ebben teljes az összeborulás a náciktól a liberálisokig a szocikon és polgáriakon keresztül. Emlékezzünk rá, egy esetben van 100%-os IGEN a Parlamentben: amikor a saját fizetésemelésükről szavaznak.
    2. Az átlag proli ebből csak annyit értene meg, hogy államosítják a házacskáját és a politikai ellenoldal ezt azonnal ki is használná, komplett választási bukta borítékolva.
  • Ráció
    Ez az adónem kizárólag úgy lenne bevezethető, hogy a személyi jövedelemadóval kompenzációban, azaz nem egyszerre fizetni mindkettőt hanem pluszban csak a különbözetet. Erre megint csak képtelen a kormányzat (bármelyik, ezek a sáska és a hiéna nászából jöttek létre, bár külsőleg emberhez hasonlítanak), mindkettőt leverné - na kiken is??? Igeeeen...!!! - a középosztályon, amelyik már így is chartergépeken menekül az országból.

Holott roppant egyszerű lenne a megoldás, ha van egy évben 300.000 SzJA-d (amit már év végére be is fizettél mert vonja a kifizetőhely) és 200.000 ingatlanadód, akkor semmi dolgod, hiszen leadóztál. Ha szegény minimálbéres vállalkozó vagy aki az 50milliós kecójában fogadja a vendégeit és van 50.000 SzJA-d egy évben de 450.000 ingatlanadód, akkor bizony tejelsz még 400.000-et, mert a jövedelmed megvan ugyan csak egy kicsit eldugod. Innentől kezdve tojok a fogyasztókat közvetlenül fejő, de nem adózó magánvállalkozókra, hiszen leadózik, akár tetszik neki, akár nem.

Nyilván nem arról van szó, hogy a kisnyugdíjast megfosztani a vagyonától, mert egy adómentességi alsó határnak lennie kell. természetesen nem úgy, hogy a családban összezsákmányolt 4 ház mindegyike külön néven van, s az 5 éves gyerek imígyen adómentességet kap.

  • Életvitelszerű ottlakás
  • Értékhatár
  • Mérethatár
  • Méltányolható minimális élettér.

Magyarul egy 70 nm2-es 3 szobás panellakás ( ha nincs mellete más ingatlan) egy 2 gyerekes családnak adómentes.

De mondom, mintha a törvényhozók is éreznék, hogy jellemükből adódóan képtelenek lennének erre és csak a középosztályt (amelyre jellemző az is, hogy látható a jövedelme) sarcolnák meg duplán s az adócsaló rétegek továbbra is röhjögve folytatnák tevékenységüket, ők maguk sem gondolkoznak ezen komolyan.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanadó középosztály

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvszektor.blog.hu/api/trackback/id/tr786548805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása