HTML

Kisvállalkozás

Hosszú évek alatt gyűlt össze bennem (és ezidáig szorult is belém) sok-sok gondolat a hazai vállalkozási körülményekről, de ebbe tágan beleértve az egész ország gazdasági gondját baját.

Friss topikok

Magyarország államformája: jobbágyköztársaság

2014.07.25. 10:35 PomberMaci

Történt nemrégiben, hogy be kellett mennem egy diplomamásolatért az egyetemre, mivel az eredeti kb. 30 méter vastag kultúrrétegben van valahol elásva és hirtelenjében kellett volna.

Kitöltöttem egy lepedőnyi papírt, HTK, BTK, anyja neve hat példányban, no meg 5.000 forint kiepnegtése az egyetem épülésére. Egy idő után szépen be is battyogtam az egyetemre, hogy kikérjem a bumáskát. Kérdezi tőlem az ügyintéző, hogy

- Hol van az illetékbélyeg?

- Milyen illetékbélyeg? Befizettem anno 5.000-et és azt mondták, hogy többet már nem kell.

- Hohóóóó! nem úgy van az ám! Kell még rá 2.000 Ft illeték!

- Oké, itt a 2.000 forint.

- Hohóóóó! nem úgy van az ám! Mi nem árulunk ilyet, gyalogoljon ki, alig egy kilométerre van a posta, ott vehet és jöjjön vissza.

Nos... ez a Döbrögi-állam még mindig jobbágynak nézi a polgárait, no nem azzal, hogy illeték pénzt szed be! Azzal nincs baj, minden államapparátus éhes mint a sáska, mindenki az apparátusban minél kevesebb munkával minél jobban akar élni, ehhez remek megoldás, hogy mindenféle illetéket, adót, ezt-azt találnak ki és szednek be. Más a baj.

Ez a feudális katyvasz, amit államnak merészelünk nevezni, még mindig jobbágynak tartja a polgárait. Mert ha már illetéket szednek, akkor tegyék lehetővé, hogy befizessem. Illetéket nem szednek minden sarki trafikban, leginkább közhivatal jellegű helyeken.

- Bankkártya terminál, bedugom a bankkártyát, lehúzza.

- KP. Ez felemás, mert olyan dolgozókat terhelnek készpénzkezeléssel akiknek nem ez a dolguk.

- Illetékbélyeg automata. Fikció? Nem...

Nemrégiben voltam olyan helyen, amihez hasonlókat a barom politikusaink közül van aki leterroristáz, de az általános vélekedés szerint primitív népek, elnyomó despota rendszerek, kb. a kőkorszaki tevehajcsár szintjén vannak. A reptéren vízum ügyintézés, majd illetékbélyeget kell venni. Igen, az automatánál. Bedughatsz bankkártyát, KP-t, megnyomod a gombot és kiadja az ileltékbélyeget mint egy csokit a büféautomata. Maga a bélyeg nem egy kis hamisítható papírfecni - hogy a "megbotlott" ügyvédek is könnyen össze tudják szedni az első pár milliójukat, hanem egy hologramos, sorszámozott korszerű értékpapír. Leadod a pultnál a vízumkérelmeddel, öntapadós, rányomja az officer és meg is voltál. Még nyalni sem kell...

Nálunk, a fejlett Európában, a jogállamban, a plurális demokráciában más a tempó:

- Fizess bides jobbágy, de süvegeld is meg az uradat (értsd szedd a lábad a nyakad közé és rohanj két kilométer a postára, hogy elhozd a bélyeget amivel befizeted a pénzt amiért nem kapsz semmit pár ezer léhűtő politikuson kívül), mert megtehetem (mármint én, Döbrögi, azaz az államapparátus) és eszedbe ne jusson olyasmi, hogy ha már pénzt szedek be tőled, akkor azt ne tetézzem azzal, hogy bides földöfutó jobbágyként kezellek mellette!

Nem hogy Európához, hanem még Tevehajcsár-land-hez sem nőttünk föl.

Szólj hozzá!

Címkék: illetékbélyeg

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvszektor.blog.hu/api/trackback/id/tr916536911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása