HTML

Kisvállalkozás

Hosszú évek alatt gyűlt össze bennem (és ezidáig szorult is belém) sok-sok gondolat a hazai vállalkozási körülményekről, de ebbe tágan beleértve az egész ország gazdasági gondját baját.

Friss topikok

Az ingatlanadó - #1 azaz a céges ingatlanok

2014.07.27. 15:54 PomberMaci

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy gengszterváltás rendszerváltás, aminek következtében az addigi közvagyont szépen elprivatizálták azok, akik éppen a kondér körül tolonghattak.

A gazdaság, a vállalkozások szempontjából ennek lett egy kellemetlen mellékhatása. Igen sok ipari terület került magánkézbe fillérekért, s punnyad a mai napig kihasználatlanul ott ahol van. Aki már próbált iparterületet venni az nagyon hamar belefutott abba, hogy sok parlagon heverő területnek elérhető gazdája sincs, illetve sok eladó terület 2-3 kézben van és azok elég ráérős kezek. Anno ugye fillérekért megszerezte, s onnantól kezdve ő ráér. Eladási kényszerben nincs, viszont befagy tőle a vállalkozási lehetőség a környéken. Ha egy normális vállalkozás józan ésszel gondolkodik, akkor saját ingatlant akar, nem bérleményt. Valahol ez a választóvíz a komolyan veendő és a sufnicég között.

A gond az, hogy ilyen körülmények közt roppant nehéz piaci áron ingatlanhoz jutni. Nem... az nem piaci ár amit kérnek érte, az csak vágyálom. Ha piaci ár lenne, akkor ezek a területek már rég elkeltek volna ehhez képest 20 éve árulják őket.

Itt jöhetne be az állam/önkormányzat a gazdaságélénkítéssel. Ha lenne olyan ingatlanadó, amely levonható a többi befizetett adóból, rögtön felpezsdítené a piacot. Miért is? Hát mert aki dolgozik, termel az adott ingatlanon, annak gyakorlatilag ez adómentes lenne, hiszen adózik orrba-szájba amúgy is, s ha ez levonható belőle.akkor nem történt semmi plusz kiadás.

Ha spekulációs célból parlagon tartja, akkor viszont csak viszi a pénzt, s előbb-utóbb ezt meg fogja unni. Bár tartok attól, hogy egy ilyen adónemtől csak vérszemet kapna a sáska jellemű önkormányzat (mindegyik az, a félreértések elkerülése végett) s nem tenné levonhatóvá a többi adónemből. Ezt ők is érzik, hogy ennek a következménye a vállalkozások elmenekülése lenne onnan, de hiéna természetük nem engedné meg azt, hogy ésszerűen, levonható módon tegyék ezt meg.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanadó iparterület

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvszektor.blog.hu/api/trackback/id/tr836548761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása