HTML

Kisvállalkozás

Hosszú évek alatt gyűlt össze bennem (és ezidáig szorult is belém) sok-sok gondolat a hazai vállalkozási körülményekről, de ebbe tágan beleértve az egész ország gazdasági gondját baját.

Friss topikok

A gazdaság motorja, a tőkepiac.

2014.07.24. 22:46 PomberMaci

Kockázat nélkül aratnak a kamu tőzsdei cégek Magyarországon

Ízlelgessük egy picit ezt a címet.

Aztán ugorjunk a lényegre:

Sajnos a Budapesti Értéktőzsde egyik legsúlyosabb problémájáról van szó. Arról, hogy az egykor, leginkább privatizációs mechanizmusok révén a tőzsdére keveredett néhány nagy papíron - Magyar Telekom, Mol, Richter és OTP - kívül alig akad értelmezhető részvény a BÉT-en. Persze nincsenek egyedül, vannak még tisztességes társaságok, amelyek valamit vártak a tőzsdei léttől. De sajnos van egy jó csomó szélhámos is.

Nem, nem igaz. Nem a Budapesti Értéktőzsde problémája. Az egész magyar gazdaságé. A tőzsde szerepe az lenne, hogy a részvényeken keresztül tőkéhez juttassa a feltörekvő vállalkozásokat. Na most amikor mindenki 100%-ban cinkelt lapokkal játszik, akkor ebből a büdös életben nem lesz működő gazdaság.

Nem mi találtuk fel, minden ilyen tőkepiaci csalásnak erős nemzetközi hagyományai vannak, bóvli papíroktól hemzseg az amerikai börzék története is.  Csakhogy kint a börtönök is tele vannak ezekkel a csalókkal, az amerikai felügyelet - a SEC - nem viccel,

Hát nálunk sem viccelnek. Sokkal inkább az a baj, hogy ezt komolyan gondolják:

Lecsapott a Magyar Nemzeti Bank. Kevésbé ismert vállalkozásokat és egy, a tőkepiacon egyáltalán nem ismert magánszemélyt büntetett meg pármillió forintra. Wash trade-eltek, vagyis ugyanazok adták és vették valamelyik részvényt.

Na ettől aztán jól meg fognak rettenni...

Szólj hozzá!

Címkék: csalás tőzsde részvények tőkepiac

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvszektor.blog.hu/api/trackback/id/tr346542339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása