HTML

Kisvállalkozás

Hosszú évek alatt gyűlt össze bennem (és ezidáig szorult is belém) sok-sok gondolat a hazai vállalkozási körülményekről, de ebbe tágan beleértve az egész ország gazdasági gondját baját.

Friss topikok

Apollo tyres

2014.09.09. 19:16 PomberMaci

http://mno.hu/gazdasag/magyarorszagot-valasztotta-az-apollo-1246721

30 milliárd forint támogatással települ le a cég.

1.000 (egyezer) főt fog foglalkoztatni.

Ízlelgetem az összeget. Fejenként 30 millió. Ha csak 10 évre számolok, minden munkásnak úri fizetése van belőle az adófizetők pénzéből. Magyarul ingyen dolgozói vannak az Apollonak.

A baj az, hogy ezt mi fizetjük, mi, a többi adófizető, de a gyár nem a miénk, azaz nem magyar tulajdonban van. Nem az országot gazdagítja, csak lakkozza a statisztikákat. A GDP vastagszik majd tőle, az adósság viszont csak a GDP arányában fog csökkenni.

A valódi nyereséget nem itt fogják kimutatni, majd az szépen "pénzügyi szolgáltatás" címén adómentesen - értsd, költségként elszámolva - landol majd egy offshore cég számláján.

Értem én a magyar politikust, ezt a pénzt akkor sem látná efféle támogatásként egy magyar vállalkozás, ha az armageddon jönne el alternatívaként, mert a magyar politikus egyféle módon tud számolni: ha azt a pénzt ellophatom én is, akkor azt nem kaphatja meg senki más.

Nem is kapja. Ha a magyar vállalkozásoknak kéne kiosztani, az rögtön problémákat vetne fel.

1. Azt nem lophatja el a politikai elit.

2. Olyanok kapnák, akik értenek is valamihez, a politikus pedig a lopáson kívül máshoz nem ért. Magyarul pénzügyi konkurrencia jelenne meg a színpadon ahol kiderül, hogy a politikus buta mint a tök, és tulajdonképpen nincs is rá szükség.

3. A támogatásért sorba állna 100 nagypofájú szélhámos és 1 darab tisztességes cég. Itt történik meg az, hogy még csak el sem tudom ítélni a politikusunkat, hogy inkább ellopja, mert úgyis ebek harmincadjára megy a támogatás.

De tegyük fel, hogy ezt a fejenként 30 milliót arra érdemes, életképes vállalkozásoknak adnák oda. 200 ilyen válallkozást lehetne elindítani belőle, fejenként átlag 5 emberrel. Ezen vállalkozások elkezdenének termelni, exportálni, és mire elfogy a támogatás, addigra már megállnak a saját lábukon is. Adót fizetnek, dolgozót alkalmaznak, azaz működnek. 100 közül egy kinövi magát akár 1.000 főt alkalmazó vállalkozássá, de 10.000 közül egy akkorára mint az Apollo tyres.

Így viszont soha a büdös életben egy sem fog kinőni a Nagy Magyar Sárdagonyából. Én meg roppant boldog vagyok, hogy az általam befizetett adóforintokból külföldi cégeket tömnek ki vastagon milliárdokkal, s én azért nem tudok fejleszteni, beruházni, gépet venni, mert a sáskába ojtott hiéna mentalitású önkormányzat/állam kiszívja a véremet/pénzemet, mert kell a 40 centis kilátó, a kutyavellnesz 250 millióért, a kihasználatlan 4-es metró 580 milliárdért, a szögletes kerekű Alstom metrókocsik ugyanebben a projektben, a síkvidéki alagutak (ahova úgy hordták oda a földet, hogy alagútnak nézzen ki) 60 milliárdért, és még sok minden más, a hadügy elköltött 30 évre előre 1.200 milliárdot PPP konstrukcióban olyasmikre, amiket soha nem fogunk használni, de legalábbis nem termelik a pénzt hanem csak pluszban viszik, és nem az a baj, hogy ezek mind kellenek, hanem hogy erre költik azt a pénzt amit a valóban dolgozó adófizetőktől szívnak le.

De legalább én nem tudok dolgozni, mert a munkaeszközöm elől veszik el a pénzt.

 

Szólj hozzá!

Kádár népe - #2

2014.08.24. 10:30 PomberMaci

Megint csak egy idézet.

Olyan politikai szerveződés, amelyik nem baloldali értékeket vall és hirdet, hanem egy valódi versenygazdasgára épülő piacgazdaságot, kockázatvállalást és felelős döntéshozatalt hirdet, valamint következetesen akarná  másodlagos újraelosztás arányát 35 % körüli szintre nyomni, az még az 1 %-ot sem érné el.

Orbán is ebbe  sorba állt be, miután 2002-ben és 2006-ban is rendesen pofára esett. Azóta megtanulta a leckét, kádárnépét nem lehet átterelni a kapitalizmus világába. Ha valamit nem tudsz megváltoztatni, állj az élére. És lőn.

 

Szólj hozzá!

A gazdaság rákfenéje #1 - a bankkártya

2014.08.11. 13:11 PomberMaci

A KKV szektor napi problémáinak jelentős forrása a fizetés módja. A következő lehetőségek vannak:

 • Készpénz - Mindenki utálja, de a legelterjedtebb. Macera felvenni a bankból, macera kezelni annak aki kapja, macera hurcolászni a városban egy talicskányi papírt, s ha leütnek, akár a cég is bcsődölhet mert a NAV sem hiszi el, hogy elrabolták. Egyedüli előnye, hogyha kézbekaptad, akkor tényleg ki lettél fizetve.
  Figyelem! vállalkozói léptékű KP forgalomról beszélünk, itt 4-500.000 forintokkal kell rohangászni, azaz nem egy hétvégi bevásárlás nagyságrendjéről van szó.
 • Bankkártya - A vevő szereti (szeretné inkább), mert egyszerű, olyan gyors mint a KP, de nem kell hurcolni magával komoly összegeket. Az eladó utálja, s pont erről szól a blogbejegyzés is.
 • Átutalás - A vevő szereti (persze ha nem előre utalás:-D), az eladó kevésbé, mert orbitálisat lehet bukni pár ki nem fizetett számlával.

Akkor vesézzük ki a bankkártyát. Pro és kontra minden téren.

Kinek jó?

 • A bankkártya társaságoknak és a bankoknak. Százalékos nagyságrendben húzzák le az ügyfeleket, ami nagy tranzakció mennyiségnél horror összeg. Ha sok a bankkártyás fizetés, a GDP mérhető százalékát adja a jutalékuk.
 • Állam/NAV. Látják a tranzakciókat, egyre kevesebb a fekete/szürke kereskedelem.
 • Vevő. Egyszerű, gyors, olcsó fizetési mód. Ráadásul nem csak a közvetlen értékesítésnél működik hanem a webes tranzakcióknál is.

Kinek rossz?

 • Eladó. Komoly százalékot fizet.
 • Államkincstár. A GDP-nek csak pár ezrelékéről van szó, azonban a GDP-t nem lehet megenni, az a profitból azaz a nemzeti jövedelemből történhet. Az pedig alacsonyabb mint a GDP, mert az a forgalmon alapul. Magyarul a nemzeti jövedelem mérhető százalékát viszik ki devizában csak azért, hogy jobban menjenek a pénzügyi traknzakciók.

Félreértés ne essék, nem vagyok kommunista, hogy a burzsuj szolgáltasson csak ingyen bankkártyát, az arányokkal van bajom.

Egy riportban a svéd újságos panaszkodik, hogy miután neki is kötelező elfogadni a bankkártyát, sajnos veszteséges lett tőle az újságos vállalkozása, mert egy 150 forintos újság nem bír el 100 forintnyi bankkártya jutalékot. Gyanítom, hogy kis összegeknél nem is százalék van hanem egy fix összeg egy bizonyos minimál tranzakció érték alatt.

De számoljunk.

Kereskedő vagyok, döglődő piacon (ebből rá lehet ismerni a hazai piacra) szeretnék bankkártya terminált. Nézzük csak a forgalmi részt. Veszek 80 nettó forintért valamit és eladom 100 nettó forintért, azaz 127 forintért (gy.k.: szinte mindennek 27% az áfája). A bankkártya jutalék a tranzakció után 3%. Tehát a bruttó, 127 forint után majd 4 forint a jutalék. Sok? Első ránézésre nem, de ez megint csak olyan mint a HIPA. Mert sok. rettentően sok. Ugyanis ezt a 4 forintot nekem a 20 forintnyi árrésből kell kifizetnem!!! És az a nyomorult 20 forint még mindig csak az árrés, abból tartom fenn a céget. Figyelem, ez 25% árrés, ami sok esetben már nem is rossz, vannak ennél jóbal kisebb árrések is.Nos mennyit számoljunk nyereségnek ebből a 20 forintból? Legyen 10 forint nyereségem? Nos ennek a 10 forintnak a 40%-át elviszi a kártyás fizetés díja!!!

Ha visszautalok a zseniális adórendszerünk unikális gyöngyszeméről, a HIPÁról szóló blogbejegyzésre, akkor a két összeget tekintve ott tartunk, hogy egy gynegébb forgalmú, kisebb profitabilitású vállalkozás nyereségének a 70-80%-át elviszi a HIPA és a bankkártya díj!

Kinek rossz ez megint?

 • A KKV szektornak, mert elszedik a nyeresége nagy részét
 • Ha becsuk a vállalkozás, akkor egy-két-három családnak, mert mindenki elveszítette a munkáját.
 • Előbbi esetben a költségvetésnek is, mert lett hirtelen 2-3 munkanélkülije és kiesett ugyanennyi adófizetője, plusz a vállalkozás adói.

Ha hozzáteszem, hogy egy tőkeerős, nagy forgalmú üzletlánc (hipermarket) még alkudni is tud ezekkel a kártyásokkal, még súlyosabb a kép a KKV-re nézve.

Megoldás?

Van, illetve lenne.

Közvetlen beavatkozás nehéz, mert az állam nem szabhatja meg a magáncégek díjaszabását. Viszont erős közvetett eszközei vannak.

 • Ártárgyalás. Miután a legnagyobb nyertes a NAV (Államkincstár) ezért leülhetne tárgyalni a kártyásokkal, hogy egy méltányos összegben átalány jelleggel az állam fizeti a kártyadíjakat, de be is vezeti a kötelező kártyázást minden vállalkozásnál. A gazdaság tisztul, az eladónak nem kerül plusz pénzbe, mindenki jól jár. nyilván erre beint a kártyás, mert erősnek érzi magát. Erre jöhet a következő lépés.
 • Állami bankkártya. Belföldi használatra, állami bankkártya (technikailag valamelyik állami tulajdonú bankon keresztül) kötelezően és ingyenesen. Minden vállalkozásnak kötelező elfogadnia és mindenki ingyen kiválthatja. Azt hiszem, ezt a projektet elég lenne csak megszellőztetni és rögtön lenne tárgyalókészség az első verzióra.

ja... és most indulok anyagot beszerezni és kezdhetek telefonálni, hogy elfogadnak-e bankkártyát vagy mehetek az automatához kitömni a zsebeimet, szintén 1% tranzakciós díj mellett.

Szólj hozzá!

Szabadverseny versus állami pénzcsöcs

2014.08.10. 17:50 PomberMaci

Én, mint a KKV szekoto szereplője, aki valódi versenyben próbál túlélni a dzsungelben, érdeklődve olvasom eme jajkiáltást:

http://media.mandiner.hu/cikk/20140730_kivonul_a_nemet_tulajdonos_a_hvg_bol_mindenkinek_felmondhatnak_a_lapnal

S eközben azon rágódok, hogy tulajdonképpen csak annyi történik, hogy tényleg a szabadversenyes, valódi piacon kéne megmérkőznie ennek a valaha szebb napokat megél médiának. De ha a szabadverseny nekik az azonnali csődöt, pusztulást hozza, akkor vajh mi a fenéből éltek meg idáig?

Szólj hozzá!

Kádár népe - #1

2014.08.10. 10:22 PomberMaci

Idézet a fórumról, ennek az országnak ez az egyik igen-igen nagy baja. Ehhez nincs is mit hozzátenni.

A magyar közgondolkodás legpozitívabb változása lenne, ha az emberekben tudatosulna, hogy az állam pénze nem a fán nő, hanem azt mi állampolgárok adjuk össze. Ennek következtében a politikus nem kegyet gyakorol, amikor épít nekünk valamit a pénzünkből és teljesen jogos kérdés, hogy miért pont azt vett belőle és miért került annyiba.

Szólj hozzá!

"Magyar, ne lopj!"

2014.08.09. 10:02 PomberMaci

Mindenki emlékszik még ezekre a feliratokra a Mariahilfer Straße üzletein... a normális embereknek égett a pofájáról a bőr azon honfitársaink miatt, akik ténykedése folytán kitették ezeket a feliratokat.

Bő 15 évre rá a történelem megismételte önmagát. beindult a netes kereskedelem, s a vezérhajója lett az Ebay. Rövidesen csőstül jöttek a problémák, mert a megvásárolt áru valahogy nem érkezett meg a magyarországi címzetthez (nekem is loptak el ~200.000 forintnyi holmit, több részletben). Akkoriban gyakorlatilag az összes rutinos Ebay feladó letiltotta Magyarországot a szállítási listáján, azaz ide nem szállítanak. Az, hogy a fináncok vagy a postások voltak-e (vagy még most is) ilyen enyveskezűek, szinte mindegy. Ami ezt a postot szülte az egy bejegyzés az Ebay-en. Azt azért nem gondoltam, hogy még ma is nő a halott szakálla. Illusztris társaságban vagyunk. Köpedelem...

 

Postage:
Will post to Hungary. Read item description or contact seller for postage options. | See details
Item location:
Haverfordwest, United Kingdom
Posts to:
Worldwide

Postage to Worldwide Excludes:

Guatemala, Guadeloupe, Sierra Leone, French Guiana, Gambia, El Salvador, Malaysia, Mayotte, Cameroon, Guyana, Taiwan, Azerbaijan Republic, Macau, Suriname, Oman, Georgia, Kenya, United Arab Emirates, Argentina, Guinea-Bissau, Togo, Senegal, Eritrea, Armenia, Bhutan, Uzbekistan, Morocco, Qatar, Burundi, Iraq, Equatorial Guinea, Mauritania, Philippines, Uruguay, Congo, Democratic Republic of the, Western Sahara, Congo, Republic of the, Colombia, Comoros, Kuwait, Benin, Algeria, Korea, South, Zambia, Russian Federation, Somalia, Swaziland, Ecuador, Ethiopia, Laos, Pakistan, Tanzania, Niger, Singapore, Burkina Faso, Kyrgyzstan, Venezuela, Ghana, Djibouti, Chile, Puerto Rico, Poland, Cape Verde Islands, Mali, Botswana, Madagascar, Cambodia, Tajikistan, Paraguay, Lebanon, Saint Helena, Rwanda, Liberia, Seychelles, Bolivia, Bangladesh, Maldives, Sri Lanka, Libya, Nigeria, Lesotho, Central African Republic, Gabon Republic, Zimbabwe, Mauritius, Guinea, Jordan, Côte d'Ivoire (Ivory Coast), Chad, Turkmenistan, Costa Rica, Haiti, India, Yemen, Afghanistan, Kazakhstan, Mongolia, Saudi Arabia, Nepal, Bahrain, Malawi, Hungary, Angola, Tunisia, Uganda, Brazil, Turkey, Egypt, Mozambique, Namibia, Peru, Honduras, Brunei Darussalam, South Africa,

Szólj hozzá!

Az ingatlanadó - #2 azaz a magáningatlanok

2014.07.27. 15:54 PomberMaci

Vagy 20 év óta van folyamatosan terítéken az ingatlanadó a magánszemélyek vonatkozásában. Ahogy elnézem, két érv szól ellene és egy mellette, egy pedig irreálissá teszi:

 • Pro
  Alapvetően egy igazságos adófajta (már amennyiben egy adó esetén erről beszélhetünk), ugyanis a vagyonadókon keresztül a valódi jövedelmek egy jelentős része "elkapható" még akkor is, ha fekete jövedelemről beszélünk. A jövedelmek lecsapódnak az ingatlanokban, speciel a lakóingatlanokban, nyaralókban.
 • Kontra
  1. A politikai elitünk is ingatlanban tartja a lopott pénzt, a vagyonnyilatkozat nevű kutyakomédia ebből legfeljebb csak közröhejt csinál, mást nem. Ők aztán fel lennének háborodva, ha a "szerzett" pénzt 1-2%-kal megadóztatná az állam. Ebben teljes az összeborulás a náciktól a liberálisokig a szocikon és polgáriakon keresztül. Emlékezzünk rá, egy esetben van 100%-os IGEN a Parlamentben: amikor a saját fizetésemelésükről szavaznak.
  2. Az átlag proli ebből csak annyit értene meg, hogy államosítják a házacskáját és a politikai ellenoldal ezt azonnal ki is használná, komplett választási bukta borítékolva.
 • Ráció
  Ez az adónem kizárólag úgy lenne bevezethető, hogy a személyi jövedelemadóval kompenzációban, azaz nem egyszerre fizetni mindkettőt hanem pluszban csak a különbözetet. Erre megint csak képtelen a kormányzat (bármelyik, ezek a sáska és a hiéna nászából jöttek létre, bár külsőleg emberhez hasonlítanak), mindkettőt leverné - na kiken is??? Igeeeen...!!! - a középosztályon, amelyik már így is chartergépeken menekül az országból.

Holott roppant egyszerű lenne a megoldás, ha van egy évben 300.000 SzJA-d (amit már év végére be is fizettél mert vonja a kifizetőhely) és 200.000 ingatlanadód, akkor semmi dolgod, hiszen leadóztál. Ha szegény minimálbéres vállalkozó vagy aki az 50milliós kecójában fogadja a vendégeit és van 50.000 SzJA-d egy évben de 450.000 ingatlanadód, akkor bizony tejelsz még 400.000-et, mert a jövedelmed megvan ugyan csak egy kicsit eldugod. Innentől kezdve tojok a fogyasztókat közvetlenül fejő, de nem adózó magánvállalkozókra, hiszen leadózik, akár tetszik neki, akár nem.

Nyilván nem arról van szó, hogy a kisnyugdíjast megfosztani a vagyonától, mert egy adómentességi alsó határnak lennie kell. természetesen nem úgy, hogy a családban összezsákmányolt 4 ház mindegyike külön néven van, s az 5 éves gyerek imígyen adómentességet kap.

 • Életvitelszerű ottlakás
 • Értékhatár
 • Mérethatár
 • Méltányolható minimális élettér.

Magyarul egy 70 nm2-es 3 szobás panellakás ( ha nincs mellete más ingatlan) egy 2 gyerekes családnak adómentes.

De mondom, mintha a törvényhozók is éreznék, hogy jellemükből adódóan képtelenek lennének erre és csak a középosztályt (amelyre jellemző az is, hogy látható a jövedelme) sarcolnák meg duplán s az adócsaló rétegek továbbra is röhjögve folytatnák tevékenységüket, ők maguk sem gondolkoznak ezen komolyan.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanadó középosztály

Az ingatlanadó - #1 azaz a céges ingatlanok

2014.07.27. 15:54 PomberMaci

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy gengszterváltás rendszerváltás, aminek következtében az addigi közvagyont szépen elprivatizálták azok, akik éppen a kondér körül tolonghattak.

A gazdaság, a vállalkozások szempontjából ennek lett egy kellemetlen mellékhatása. Igen sok ipari terület került magánkézbe fillérekért, s punnyad a mai napig kihasználatlanul ott ahol van. Aki már próbált iparterületet venni az nagyon hamar belefutott abba, hogy sok parlagon heverő területnek elérhető gazdája sincs, illetve sok eladó terület 2-3 kézben van és azok elég ráérős kezek. Anno ugye fillérekért megszerezte, s onnantól kezdve ő ráér. Eladási kényszerben nincs, viszont befagy tőle a vállalkozási lehetőség a környéken. Ha egy normális vállalkozás józan ésszel gondolkodik, akkor saját ingatlant akar, nem bérleményt. Valahol ez a választóvíz a komolyan veendő és a sufnicég között.

A gond az, hogy ilyen körülmények közt roppant nehéz piaci áron ingatlanhoz jutni. Nem... az nem piaci ár amit kérnek érte, az csak vágyálom. Ha piaci ár lenne, akkor ezek a területek már rég elkeltek volna ehhez képest 20 éve árulják őket.

Itt jöhetne be az állam/önkormányzat a gazdaságélénkítéssel. Ha lenne olyan ingatlanadó, amely levonható a többi befizetett adóból, rögtön felpezsdítené a piacot. Miért is? Hát mert aki dolgozik, termel az adott ingatlanon, annak gyakorlatilag ez adómentes lenne, hiszen adózik orrba-szájba amúgy is, s ha ez levonható belőle.akkor nem történt semmi plusz kiadás.

Ha spekulációs célból parlagon tartja, akkor viszont csak viszi a pénzt, s előbb-utóbb ezt meg fogja unni. Bár tartok attól, hogy egy ilyen adónemtől csak vérszemet kapna a sáska jellemű önkormányzat (mindegyik az, a félreértések elkerülése végett) s nem tenné levonhatóvá a többi adónemből. Ezt ők is érzik, hogy ennek a következménye a vállalkozások elmenekülése lenne onnan, de hiéna természetük nem engedné meg azt, hogy ésszerűen, levonható módon tegyék ezt meg.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlanadó iparterület

A spindoktor megmondja, hogy mi a baj: KÖRBETARTOZÁS

2014.07.25. 10:54 PomberMaci

Csak egy szösszenet arról, hogy politikusaink nem mostanában lettek ilyen fékezhetetlen agyvelejűek, valószínű a pályaalkalmassági vizsgálat tárgya náluk az, hogy megesznek 3 kiló nyomtatott pártbrossúrát és utána vissza kell mondaniuk a tartalmát, értelmes gondolat esetén azonnali kirúgás a penitencia.

Nos...

1990 körül (tán előtte 1 évvel már) a gazdaság összedőlésének egyik oka az volt, hogy a vállalatok orrba-szájba tartoztak egymásnak, a számlákat nem fizették ki egymásnak, a bankhiteleik már a plafont érték, sehol készpénz a rendszerben. Akkor találták ki a KÖRBETARTOZÁS fogalmát, azaz a sok-sok vállalat mind egymásnak tartozik és ha ezt a kört szépen rövidre zárogatjuk, hirtelen mindenütt ki lesznek fizetve a számlák. Be is vezették gyorsan az új rendelkezést, hogy az ilyen, körbetartozást mérsékelő átutalásokat piros csíkos borítékban kell továbbítani, azt majd a Posta gyorsabban viszi be a bankba és ezért gyorsabban szűnik meg a körbetartozás.

A vállalatvezetők kigúvadt szemmel olvasgatták ezeket a híreket tudván, nem az 1 napos gyorsaságon múlik a kifizetés hanem azon, hogy az egész rendszerben nincs egy fillér sem, olyan volt ez mint a KGST címere: zöld mezőben hét sovány tehén egymást feji.

Mostanában láttam először leírva a helyes kifejezést: LÁNCTARTOZÁS.

Nyilván nem véletlenül, ugyanis a politikus sem - teljesen - hülye. A láncnak van eleje és vége, tehát valaki tartozik és az megy végig az egész láncolaton, ahol is a leggyengébb résztvevő, a kisvállalkozás vagy a munkavállallő megy csődbe a kifizetetlenség miatt. Na de ki van a lánc elején? Igen, igen. Nagyobbrészt az állam. Kisebb részt az állami asszisztálással a pénzt elsikkasztó, ellopó projektcégek, lásd a Megyeri híd esetét, ahol minden alvállalkozójuk becsődölt mert senkit sem fizettek ki, majd az egész pénzzel felszívódott a projekt bagazséria, s egy csapásra senki nem volt hajlandó nyomozni az ügyben. Tönkretették cégek tucatjait, földonfutóvá tették emberek százait, a jogállamiságból látványosan kutyakomédiát csináltak, de a jelek szerint páran nagyon jól járhattak és nagyon fentről, mert a mai napig nem történt semmi érdemleges az ügyben.

Szólj hozzá!

Címkék: körbetartozás lánctartozás

Magyarország államformája: jobbágyköztársaság

2014.07.25. 10:35 PomberMaci

Történt nemrégiben, hogy be kellett mennem egy diplomamásolatért az egyetemre, mivel az eredeti kb. 30 méter vastag kultúrrétegben van valahol elásva és hirtelenjében kellett volna.

Kitöltöttem egy lepedőnyi papírt, HTK, BTK, anyja neve hat példányban, no meg 5.000 forint kiepnegtése az egyetem épülésére. Egy idő után szépen be is battyogtam az egyetemre, hogy kikérjem a bumáskát. Kérdezi tőlem az ügyintéző, hogy

- Hol van az illetékbélyeg?

- Milyen illetékbélyeg? Befizettem anno 5.000-et és azt mondták, hogy többet már nem kell.

- Hohóóóó! nem úgy van az ám! Kell még rá 2.000 Ft illeték!

- Oké, itt a 2.000 forint.

- Hohóóóó! nem úgy van az ám! Mi nem árulunk ilyet, gyalogoljon ki, alig egy kilométerre van a posta, ott vehet és jöjjön vissza.

Nos... ez a Döbrögi-állam még mindig jobbágynak nézi a polgárait, no nem azzal, hogy illeték pénzt szed be! Azzal nincs baj, minden államapparátus éhes mint a sáska, mindenki az apparátusban minél kevesebb munkával minél jobban akar élni, ehhez remek megoldás, hogy mindenféle illetéket, adót, ezt-azt találnak ki és szednek be. Más a baj.

Ez a feudális katyvasz, amit államnak merészelünk nevezni, még mindig jobbágynak tartja a polgárait. Mert ha már illetéket szednek, akkor tegyék lehetővé, hogy befizessem. Illetéket nem szednek minden sarki trafikban, leginkább közhivatal jellegű helyeken.

- Bankkártya terminál, bedugom a bankkártyát, lehúzza.

- KP. Ez felemás, mert olyan dolgozókat terhelnek készpénzkezeléssel akiknek nem ez a dolguk.

- Illetékbélyeg automata. Fikció? Nem...

Nemrégiben voltam olyan helyen, amihez hasonlókat a barom politikusaink közül van aki leterroristáz, de az általános vélekedés szerint primitív népek, elnyomó despota rendszerek, kb. a kőkorszaki tevehajcsár szintjén vannak. A reptéren vízum ügyintézés, majd illetékbélyeget kell venni. Igen, az automatánál. Bedughatsz bankkártyát, KP-t, megnyomod a gombot és kiadja az ileltékbélyeget mint egy csokit a büféautomata. Maga a bélyeg nem egy kis hamisítható papírfecni - hogy a "megbotlott" ügyvédek is könnyen össze tudják szedni az első pár milliójukat, hanem egy hologramos, sorszámozott korszerű értékpapír. Leadod a pultnál a vízumkérelmeddel, öntapadós, rányomja az officer és meg is voltál. Még nyalni sem kell...

Nálunk, a fejlett Európában, a jogállamban, a plurális demokráciában más a tempó:

- Fizess bides jobbágy, de süvegeld is meg az uradat (értsd szedd a lábad a nyakad közé és rohanj két kilométer a postára, hogy elhozd a bélyeget amivel befizeted a pénzt amiért nem kapsz semmit pár ezer léhűtő politikuson kívül), mert megtehetem (mármint én, Döbrögi, azaz az államapparátus) és eszedbe ne jusson olyasmi, hogy ha már pénzt szedek be tőled, akkor azt ne tetézzem azzal, hogy bides földöfutó jobbágyként kezellek mellette!

Nem hogy Európához, hanem még Tevehajcsár-land-hez sem nőttünk föl.

Szólj hozzá!

Címkék: illetékbélyeg

süti beállítások módosítása